Famke Heinst – Spijk – Juli 2021
De Sportster leren kennen:
1. Hoe ben je betrokken geraakt bij deze sport?
Als klein kind was ik altijd al erg beweeglijk en actief. Om mijn energie kwijt te raken leek het mijn ouders dan ook een goed idee om eens te gaan kijken bij de atletiekvereniging hier in de buurt. Dit beviel me meteen erg goed en ik vond dit als 7-jarig meisje al hartstikke leuk. Tot mijn 17e heb ik met heel veel plezier eigenlijk allerlei atletiekonderdelen gedaan (meerkamp), maar ik had altijd al wel veel aanleg voor de looponderdelen. Op mijn 17e werd ik gescout door een coach bij een Amerikaanse universiteit als mila loopster en sindsdien specialiseer ik mij in de middellange (1500-5000m) afstand.
2. Wie was je grote voorbeeld (idool)?
Mijn grote voorbeeld binnen de Nederlandse atletiek is Susan Krumins en als ik ook internationale atleten meetel is Emma Coburn (Amerikaanse steeple atlete) toch ook wel een van mijn grote idolen.
3. Beste prestaties tot nu toe?
Mijn beste sportprestatie tot nu toe vind ik zelf mijn individuele 10e plaats op de EK cross in 2018 in de <20 categorie. Tijdens dit toernooi behaalden wij ook een zilveren teammedaille. Daarnaast ben ik ook erg trots op mijn eerste seniorenmedaille die ik slechts een week geleden behaalde op het NK atletiek in Breda. Hier werd ik 3e op de 5000m.
4. Wat zijn je ambities?
Mijn ambities zijn om het maximale uit mijn sportcarriere te halen. Ik ben nu 22 jaar oud en heb dus nog zeker een aantal jaren om te pieken op sportief gebied. De komende jaren hoop ik mijn pr’s nog aan te scherpen, de Nederlandse top te bereiken binnen de atletiek en daarnaast ook deel te nemen aan internationale toernooien zoals EK’s, WK’s en als ultieme droom natuurlijk de Olympische Spelen. Momenteel focus ik mij vooral nog op baan- en crosswedstrijden, maar over een aantal jaren wil ik die focus wellicht verleggen naar wat langere afstanden als wegatleet.
5. Wat motiveert je om harder te trainen?
Ik zie mijzelf als een atlete die zowel intrinsiek als extrinsiek gemotiveerd is. Natuurlijk vind ik het hartstikke tof als er tegen mij op wordt gekeken, ik publieke aandacht krijg, prijzen win en producten gesponsord krijg etc. Maar daarnaast kan ik ook echt heel erg genieten van het hardlopen op zich. Ik kan heerlijk wegdromen tijdens duurlopen (liefst in een mooie omgeving door de natuur), maar ik vind het ook geweldig om af te zien tijdens harde tempotrainingen op de baan samen met mijn trainingsmaatjes. Door mijn sport heb ik heel veel leuke en lieve mensen leren kennen. Ik ben een sociaal persoon en hou van mensen om me heen. Ik haal veel voldoening en plezier uit samen trainen, op trainingsstages gaan en wedstrijden lopen. Daarnaast heb ik ook een groot supportnetwerk om me heen met mensen die om mij geven en me door en door steunen mbt mijn sportieve ambities. Dit werkt ook als een ‘big motivator’.
6. Kun je uitleggen hoe je traint?
Ik probeer gevarieerd te trainen waardoor ik mijn lichaam stimuleer en verschillende tempo zones aanspreek. Zo hoop ik fysiek beter en sneller te worden op meerdere vlakken. Als mila atleet moet je namelijk conditioneel goed zijn, maar daarnaast is snelheid ook heel belangrijk wanneer je de eindsprint aan moet gaan met de concurrentie. In een normale trainingsweek doe ik doorgaans 3 kwaliteitstrainingen waarvan minimaal eentje op de baan. Verder loop ik ook veel in het bos waarbij ik ook vaak heuvels meepak. Daarnaast doe ik 1 per week een langere rustige duurloop (rond de 90min), train ik alternatief op de racefiets, doe ik kracht/core sessies en heb ik meestal ook wel een volledige rustdag.
7. Als je een andere topsport moest kiezen, welke, en waarom?
Als ik een andere topsport moest kiezen zou dit wielrennen zijn. Ik heb zelf ook een racefiets en zoals ik al omschreef gebruik ik deze ook wel eens om alternatief te trainen. Ik vind dit ook super leuk om te doen en ik denk dat mijn kwaliteiten als hardloopster hier ook goed van pas komen omdat wielrennen ook een echte duursport is.
8. Wat zijn je 3 sportvoedings tips?
Mijn 3 ultieme sportvoedings tips zijn om ten eerste gevarieerd te eten. Zorg dat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt en vermijd dus vooral ‘lege calorieen’. Zeker na de training is het belangrijk om eiwitten én koolhydraten aan te vullen om (spier)herstel te optimaliseren. Als sporter is het ook slim om eens in de zoveel tijd bloedwaardes te laten meten om zo eventuele tekorten zoals ijzer en calcium aan te kunnen vullen dmv supplementen. Als laatste tip denk ik dat je als sporter vooral naar je eigen lichaam moet luisteren. Als je honger hebt is dit vaak een signaal dat je voedingsstoffen nodig hebt en als (duur)atleet moet je dit meestal niet negeren en kun je dus het beste iets (gezonds) eten.
9. Hoe ben je bij Beet-it sport gekomen?
Tijdens mijn studie bij mijn Amerikaanse universiteit heb ik meegewerkt aan een research paper over nitraat supplementatie en de effecten hiervan op sportprestaties. Als duursporter vond ik dit erg interessant en toen ik leerde over de positieve effecten die nitraat, in producten als bietensap, kan hebben op (aerobe) sportprestaties ben ik online gaan zoeken naar supplementen. Ik kwam toen al snel bij de producten van Beet-it sport en begon hiermee (Beet-it Sport Nitrate 400) te supplementeren.
10. Waarom gebruik je Beet It Sport?
Tijdens mijn studie bij mijn Amerikaanse universiteit heb ik meegewerkt aan een research paper over nitraat supplementatie en de effecten hiervan op sportprestaties. Als duursporter vond ik dit erg interessant en toen ik leerde over de positieve effecten die nitraat, in producten als bietensap, kan hebben op (aerobe) sportprestaties ben ik online gaan zoeken naar supplementen. Ik kwam toen al snel bij de producten van Beet-it sport en begon hiermee (Beet-it Sport Nitrate 400) te supplementeren.