skip to Main Content
Supplementen wielrennen

Supplementen wielrennen

Wielrennen is een sport van uithoudingsvermogen, ook wel een duursport genoemd. Een goede wielrenner beschikt over een professionele uitrusting: een racefiets, helm, wielerkleding en accessoires om prestaties te meten (snelheid, afstanden etc.)

Om een goede wielrenner te worden én te blijven is het noodzakelijk om de juiste sportvoeding te consumeren. Maar op het moment dat een wielrenner zich aan een strak dieet houdt en veel traint is het lastig om constante verbeteringen te realiseren. Daarom zijn er ook supplementen voor wielrennen. Dit zijn vaak prestatie verhogende supplementen die tijdens (of net voor) een wedstrijd worden ingenomen om nét dat beetje extra te kunnen geven.

Definitie van supplementen

De officiële betekenis van een supplement is ‘een voedingsmiddel dat wordt gebruikt als aanvulling op de normale voeding’. Voedingssupplementen worden vaak aangeboden in de vorm van capsules, tabletten of poeders.

Soorten supplementen wielrennen

Een wielrenner vraagt veel van zijn lichaam, tijdens het wielrennen worden namelijk veel spieren belast.. Denk hierbij aan de buikspieren kuitspieren, bovenbeenspieren en de rugspieren. Om je lichaam van voldoende voedingsstoffen te voorzien tijdens een race bieden supplementen een aangename oplossing. Maar welke voedingssupplementen kunnen de sportprestaties van een wielrenner stimuleren/ verbeteren? In het kort zijn alle voedingssupplementen die gericht zijn op uithoudingsvermogen, herstel en energie goed voor een wielrenner. De volgende supplementen voor wielrenners zijn interessant:

  • Creatine voor een sneller herstel van de spieren en het immuunsysteem (vitamine C) na een wedstrijd of training.
  • Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw, het herstel en het behoud van de spieren. Door het gebruik van eiwitten herstelt het spierweefsel sneller dat is afgebroken als gevolg van je trainingen of wedstijden. Een eiwitshake is een ideaal supplementen voor de spieropbouw, wat ervoor zorgt dat je spieren kunnen groeien. Het herstellen en groeien zorgen ervoor dat jij tijdens een sprint meer kracht kan zetten.
  • Magnesium wordt vaak gebruikt om krampen tegen te gaan. Door het magnesiumgehalte aan te vullen kunnen krampen sneller worden verholpen.
  • Calcium voor het behoud van soepele spieren en het verstevigen van de botten. Bij wielrennen worden veel spiergroepen gebruikt, Calcium zorgt voor een betere en een soepele spierwerking.
  • Cafeïne: Voor een energieboost en het verbeteren van je concentratie.

Welke supplementen niet gebruiken als wielrenner

Binnen de wielersport zijn vele middelen verboden, wil jij weten welke ‘supplementen’ verboden zijn dan raden wij je aan de volgende website te bekijken https://www.dopingautoriteit.nl/nzvt.

Speciale supplementen wielrennen

Back To Top