skip to Main Content
Michiel Meulemans – Werkhoven – Maart 2023

Michiel Meulemans – Werkhoven – Maart 2023

De Sporter leren kennen
 
1. Hoe ben je betrokken geraakt bij deze sport?
Ik heb altijd al een aanleg gehad voor sport/spel. Op jonge leeftijd was ik van vroeg tot laat aan het voetballen met mijn broertje. In het voetbal was mijn snelheid altijd al een van mijn sterkste punten. Op mijn 13 de brak ik mijn hielbeen en sindsdien kwam sporten op niveau op een lager pitje. Nadat het jeugdige studentenleven te lang bleef doorvloeien naar mate ik ouder werd (feest/drank/reizen) besloot ik in 2017 het roer radicaal om te gooien. Ik stopte met drinken/roken/etc. en had iets nodig wat ervoor in de plaats kwam. De gekozen sport werd hardlopen. Een sport waar je resultaat niet van een ander afhangt en waar hard werken uiteindelijk resulteert in prestaties. Dat in combinatie met wat natuurlijke aanleg zorgde voor mijn keuze voor hardlopen.
 
2. Wie was je grote voorbeeld (idool)?
Vroeger toen ik jong was liep mijn vader marathons. Als klein jongetje mocht ik mee op de fiets met de training op zondag en naar wedstrijden. Zijn tijden waren niet snel want hij rookte en dronk behoorlijk. Hij zag er echt uit als een atleet en had de benen van het bekende boek ”The Complete book of Running” door Jim Fix. Ik weet nog dat ik heel trots op hem was dat hij marathons liep en hardloper was. In plaats van zijn directeursfunctie bij een groot bedrijf te noemen zei ik op de basisschool dat hij hardloper was. Dat heb ik mij pas op latere leeftijd gerealiseerd. Ondanks dat ik mijn vader niet perse zie als een voorbeeld/idool heeft hij mij op jonge leeftijd wel geïnspireerd.
 
3. Beste prestaties tot nu toe?
Dit vind ik lastig want ik ben nog niet geheel tevreden met de behaalde tijden. Qua wedstrijd ben ik het meest trots op mijn 31ste plek op het NK 10 km in Hem (2021, 2 de plaats M35). Ik had pas twee maanden getraind na de geboorte van mijn tweede dochter en heb die race echt gelopen  vanuit mijn hart en dieper gegaan dan ooit. Ik ben toen wat regionale toppers waar ik tegenop keek eraf voorbij gegaan. Dat gaf mij toen het inzicht dat er nog veel mogelijk is. Qua PR ben ik het meest trots op mijn 3000m tijd van afgelopen baanseizoen (2022). Een 30 sec pr in een tijd van 8.23. Alles klopte die avond!

4. Wat zijn je ambities?
Ik ben behoorlijk zelfverzekerd en voel dat ik ondanks mijn leeftijd genoeg in het vat heb om uiteindelijk mee te doen met de (sub)top van Nederland. Ik ben mij ervan bewust dat je in het lopen ook een beetje geluk moet hebben. Blessures liggen altijd op de loer en een gezin en een goed lopend eigen bedrijf zijn geweldig, maar niet ideaal naast 100-120 km pw trainen. Mijn doel voor nu is om consistent omvang te kunnen blijven draaien en elk jaar te verbeteren. Als doel zou ik graag de limiet voor het NK senioren 5000m lopen. Dat is in Nederland voor de middellange afstand en lange afstand toch wel de wedstrijd waar het niveau sinds vorig jaar erg hoog is. Die tijden lopen betekent ook dat ik zo op de langere afstand goed zou kunnen meekomen. Maargoed- toekomstmuziek, eerst blijven bouwen, dromen en vooral heel blijven.

5. Wat motiveert je om harder te trainen?
De mensen om mij heen. Door de jaren heen heb ik een aantal zeer gemotiveerde mensen leren kennen. Van Olympische atleten als Sarah Lahti of Bart van Nunen tot iemand als Bas Stigter die naast zijn eigen bedrijf en met bewogen jeugd zich pushed tot zeer sterke prestaties. Daarbij word ik geïnspireerd door vrouwelijke atleten op alle loopafstanden; zij hebben zich vroeger (en nog steeds) moeten opboksen tegen de mannen en lopen zo ongelofelijk hard tegenwoordig (Femke Bol, Eilish Mccolgan maar bijvoorbeeld ook Diane van Es). Ze hebben een andere anatomie dan mannen, hun maandelijkse periode etc. Ik vergelijk dat graag met mijzelf waarbij ik op latere leeftijd het moet zien te prioriteren naast werk en gezin. Het is een uitdaging maar hoeft geen belemmering te zijn om het beste uit jezelf te halen en tot mooie prestaties te komen.

6. Kun je uitleggen hoe je traint?
In de winter ligt de nadruk bij Loopland Gelderland (waar ik train) op het bouwen van een aerobe basis. Voor mij van groot belang als aanvulling op de snelheid die ik van nature heb. Ik loop ongeveer 9-10 x per week. Maandag duurloop, dinsdag dubbel waarvan ’s middags op Papendal de Interval training. Woensdag duurloop, donderdag dubbel waarvan ’s middags een vlottere training. Vrijdag easy, zaterdag een tempo training, zondag lange duurloop. Daarbij doe ik 1-2 x per week een uur kracht. Ik probeer elke dag 10-20 minuten te stretchen. Ik ga 2 x per maand naar de masseur. De weken voor een piekwedstrijd let ik op mijn voeding.

7. Als je een andere topsport moest kiezen, welke, en waarom?
100% Triatlon. Die sport op niveau beoefenen is onmogelijk naast een gezin en goede baan. Als ik nog jong en vrij was geweest was dat de ideale sport geweest. ‘S Ochtens zwemmen, ‘s middags fietsen of lange duurloop. Elke dag 2 of 3 x trainen. Klinkt echt als het mooiste leven. Regelmatig ga ik met het gezin naar een eiland als Lanzarote en proef ik er even aan. 2-3 x per dag de deur uit en 25-30 uur per week sporten. Heerlijk.

8. Wat zijn je 3 sportvoedingstips?
Sowieso veel magere kwark. I.c.m. appels, noten, honing, gezonde muesli. Daarbij altijd goed om een gelletje bij de hand te hebben tijdens de duurlopen, regelmatig krijg ik uit het niks honger en een gelletje zorgt dan wel weer voor een half uurtje doorgaan. Daarbij neem ik cafeïne op een wedstrijddag. Ik drink geen koffie en het werkt perfect om in de flow te blijven tijdens de race als het zwaar wordt. En natuurlijk beet-it. Een week voor de wedstrijd elke avond beet-it. 3 uur voor de wedstrijd nog een shot.

9. Hoe ben je bij Beet-it sport gekomen?
Ik kreeg het voor het eerst van Bas Stigter van Runnersworld Amsterdamse Bos. Daarvoor was ik telkens met rauwe bieten en een slowjuicer aan de slag thuis.

10. Waarom gebruik je Beet It Sport?
Het gemak, de concentratie en vooral ook het gevoel van het hebben van extra zuurstof. Net dat beetje extra voor die perfecte race!

Back To Top