Rode bietensap verhoogt de uithoudingsvermogen.
Je herinnert je misschien nog wel ons nieuwsberichtje dat handelde over de positieve uitwerkingen van de rode biet. “Vlaanderen valt massaal voor rode bietensap, ” lazen we vandaag in de kranten. Wat televisie toch teweegbrengt. Sinds het ‘Eén-programma’ ‘Ook getest op mensen’ enkele weken geleden toonde dat het uithouding dankzij rode bietensap gevoelig verbetert, loopt Vlaanderen storm voor het goedje. Stap je momenteel een biowinkel binnen, dan is de kans groot dat je te horen krijgt dat het rode sap uitverkocht is. Niet dat iedereen nu plots weg is van de smaak. Integendeel zelfs, veel mensen lusten het niet. Waarom de verkoop dan toch boomt? “Omdat het een natuurlijke en vooral legale doping is,” schrijft de krant Het Laatste Nieuws.
In navolging van een Brits onderzoek leverde inspanningsfysioloog Peter Hespel van de K.U. Leuven vorige maand in het tv-programma ‘Ook Getest Op Mensen’ een gelijkaardig bewijs. “Het kan jouw uithouding met 16 procent verhogen,” luidde het.
Onder begeleiding van inspanningsfysioloog Peter Hespel van de KULeuven deden zes wielertoeristen in ‘Ook getest op mensen’ een uithoudingstest van een uur. Drie van de zes testpersonen dronken daarna een week lang rode bietensap, drie kregen – zonder dat ze het zelf wisten – bessensap. Toen ze na een week de test opnieuw aflegden, bleek dat het bietensap effectief de uithouding had vergroot.
“Niet verwonderlijk: ik heb zelden een product gezien dat op zo’n consistente manier werkt,” zei Peter Hespel daarover in de uitzending. “Het is hét groentesap bij uitstek. En het helpt zelfs als je het gewoon één keer voor een wedstrijd of andere sportieve prestatie drinkt. Maar het beste is eigenlijk om het twee weken vooraf te beginnen drinken. Elke dag zo’n halve liter is meer dan genoeg.”
En die woorden hebben de sportende Vlamingen duidelijk in hun oren geknoopt. Het sapje vliegt met bakken de deur uit terwijl biowinkels er vroeger hooguit enkele flessen van verkochten.
Hoe het eigenlijk werkt? “In de groente zitten nitraten. En die zorgen er uiteindelijk voor dat je spieren efficiënter gebruikmaken van de zuurstof die in je bloed zit. Zo kun je als fietser harder rijden of als loper scherpere tijden halen.”
Geen enkele groente bevat immers zo veel nitraten. Nitraten in het lichaam bevorderen de vorming van stikstofoxide, dat de zuurstofopname in het bloed regelt. Hoe beter die geregeld is, hoe minder zuurstof we nodig hebben om een inspanning te leveren.
Wel is er één bijwerking. “Je gaat er rood van plassen. Dopingartsen weten dat maar al te goed. Ze zien alsmaar vaker atleten opduiken met een rood plasje. Maar geen probleem, want verboden is het gebruik van rode bietensap zeker niet.